Forsterkningsmidler til norske deltakere i Horisont 2020 og Horisont Europa-prosjekter
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
13. okt. 2021
Åpen for søknad
24. nov. 2021
Søknadsfrist
Slutten av januar 2022
Beslutning om tildeling
1. feb. 2022
Tidligste tillatte prosjektstart
1. apr. 2022
Seneste tillatte prosjektstart
Viktige datoer
Formål
Målet med forsterkningsordningen er å forsterke de norske virkningene av Horisont 2020- og Horisont Europa-prosjekter. Ordningen dekker alle temaområder i disse programmene og er rettet mot norske deltakere i Horisont 2020- og Horisont Europa-prosjekter.
Om utlysningen
Midlene skal brukes til selvstendige tilleggsaktiviteter som støtter opp om, eller bygger på, Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet. De skal ikke brukes til aktiviteter som allerede er dekket av EU. Forsterkningsmidler kan heller ikke brukes til forsknings-, utviklings- eller innovasjonsaktiviteter.
Med forsterke mener vi her det å få til en økt samfunnsmessig effekt av vår norske deltakelse i Horisont 2020- og Horisont Europa-prosjekter. Gjennom det vil norske kommuner og andre offentlige aktører, bedrifter, interesseorganisasjoner og forskere få tilgang til forsknings- og innovasjonsresultatene produsert i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektene.
For prosjekter i Pilar 1 (fremragende forskning), ønsker vi forsterkningsprosjekter som også bidrar til å formidle forskningsresultater til andre norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter.
Du kan søke om inntil 1 million kroner per prosjekt. Prosjektet kan ha en varighet på mellom ett og to år.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Norske aktører som deltar eller har deltatt i et Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjekt, kan søke.
Du kan bare søke om ett forsterkningsprosjekt per Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjekt. Dersom det er flere norske aktører i et Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjekt som ønsker forsterkningsmidler, forutsetter vi at disse sender inn en samlet søknad om støtte.
Horisont-2020-prosjekter som allerede har mottatt forsterkningsmidler, kan ikke søke.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Den prosjektansvarlige organisasjonen må være en godkjent norsk forskningsorganisasjon, en offentlig virksomhet (les definisjonen av offentlig virksomhet her) eller et foretak.
Forskningsorganisasjonen, den offentlige virksomheten eller foretaket som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet, må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig for prosjektet i søknadsskjemaet, må ha en formell rolle (dette kan være koordinator, arbeidspakkeleder eller vanlig deltaker) i prosjektet.
Krav til prosjektleder
Prosjektleder i forsterkningsprosjektet må ha en aktiv rolle i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet.
Krav til samarbeidspartnere
Samarbeidspartnere i forsterkningsprosjektet bør fortrinnsvis ha/ha hatt formelle roller i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet. Vi godtar andre samarbeidspartnere enn de som deltar/har deltatt i prosjektet når det gir en merverdi i forsterkningsprosjektet. Du må redegjøre for denne merverdien i søknaden.
Hva kan du søke om støtte til?
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.
Forsterkningsprosjektet må inneholde selvstendige aktiviteter som bygger på Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet. Vi finansierer aktiviteter beskrevet i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektets "Exploitation, Dissemination and Communication Plan", forutsatt at disse aktivitetene ikke allerede er finansiert i prosjektet. Vi kan også finansiere andre aktiviteter, for eksempel:
- ekstra innsats for å formidle eller utnytte resultatene fra Horisont 2020-eller Horisont Europa-prosjektet i Norge, f.eks. ved å arrangere workshops, presentere på relevante nasjonale konferanser, produsere formidlingsmateriell osv.
- etablering og drift av nasjonale nettverk i forbindelse med Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet
- eventuelle andre aktiviteter som øker nytten i Norge ved deltakelse i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet
Du kan søke om å få dekket inntil 100 prosent av budsjetterte prosjektkostnader.
Forsterkningsmidler kan ikke brukes til forsknings-, utviklings- eller innovasjonsaktiviteter. Søknader som inneholder slike aktiviteter, vil bli avvist.
Forutsetning for støtte
Støtte til en forskningsorganisasjon skal gå til organisasjonens ikke-økonomiske aktivitet. Den utgjør dermed ikke statsstøtte. Forskningsrådet forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass.
Foretak vil få utbetalt støtten som "bagatellmessig støtte". Det betyr at foretaket maksimalt kan få utbetalt 200 000 euro i løpet av en tre-årsperiode.
Forskningsrådet vil i forkant av en eventuell utbetaling av bagatellmessig støtte, be om en skriftlig bekreftelse og oversikt over all annen bagatellmessig støtte som foretaket har mottatt i løpet av de siste tre regnskapsårene. For foretak som er del av et konsern, gjelder maksimalgrensen som hovedregel for konsernet som sådan. Se for øvrig EUs forordning om bagatellmessig støtte (Kommisjonsforordning (EU) nr. 1407/2013).
Rapportering og utbetaling av støtte
Utlysningen omfattes av ordningen med automatisk utbetaling, forutsatt at prosjektet følger planlagt fremdrift. Prosjektansvarlig skal levere framdriftsrapport hvert år.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Internasjonalisering
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Følgende formelle krav må være oppfylt:
- Søker/prosjektansvarlig må være i riktig kategori.
- Søknaden må være innenfor tema/formål spesifisert i utlysningen.
- Søknadsbeløp, hva det søkes om og eventuell egenfinansiering må samsvare med rammene for utlysningen.
- Budsjettet må være satt opp riktig, slik at det er tydelig hva det søkes midler til.
- Søknadsskjemaet må være fullstendig utfylt.
- De etterspurte vedleggene må ligge ved, og i riktig mal.
- Beskrivelsen av prosjektet må svare på utlysningen.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
Søknader som inneholder forsknings-, utviklings- eller innovasjonsaktiviteter vil bli avvist.
- Alle punkter i malen for prosjektbeskrivelse må besvares så konkret og spesifikt som mulig.
- Beskrivelsen av prosjektet må svare på utlysningen.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst i utlysningen.
- Skjema for bagatellmessig støtte (for foretak)
- Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektets "Exploitation, Dissemination and Communication Plan" legges ved søknaden. Lastes opp under "Annet" i søknadsskjema.
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Søknader til denne utlysningen vil bli vurdert etter de tre kriteriene kvalitet, virkninger og effekter og gjennomføring. Ettersom hovedmålet med forsterkningsordningen er å øke virkningen av Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektene i Norge, vil karakteren for Virkninger og effekter vektes med en faktor på 1,5.
Kvalitet | KOS
• I hvilken grad konseptet er gjennomtenkt, troverdig og nyskapende.
Soliditet
• I hvilken grad målene for prosjektet er klare og relevante.
• Kvaliteten på planlagte leveranser i prosjektet.
Virkninger og effekter | KOS
• I hvilken grad forventede virkninger er spesifisert.
• I hvilken grad forventede samfunns-/system-effekter er spesifisert.
Kunnskapsdeling og -anvendelse
• Kvaliteten på planlagte kommunikasjons- og spredningsaktiviteter.
• I hvilken grad det er troverdig at de foreslåtte tiltakene i prosjektet vil gi de spesifiserte virkningene og effektene.
Gjennomføring | KOS
• I hvilken grad prosjektleder og prosjektgruppen er kvalifisert og har nødvendig samlet kompetanse og er i posisjon til å gjennomføre prosjektet.
• I hvilken grad ledelsesstrukturer og prosedyrer er hensiktsmessige.
Planer og organisering
• I hvilken grad prosjektplanen er oversiktlig og forståelig, og tidsplanen realistisk.
• I hvilken grad det er god sammenheng mellom mål og tiltak.
• I hvilken grad prosjektet er godt forankret hos prosjekteier og eventuelle samarbeidspartnere, og rolledelingen er klar.
• I hvilken grad budsjettet er realistisk og tilstrekkelig, og ressursene fordelt slik at hver partner kan fylle sin rolle.
• I hvilken grad mulige risikoer er drøftet.
Prosjekter som oppnår samme karakter i henhold til de tre hovedkriteriene over etter vekting, vil bli rangert som følger:
a. deltakelse i Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet: koordinator prioriteres foran arbeidspakkeleder som prioriteres foran ordinære deltaker
b. den totale størrelsen på Horisont 2020- eller Horisont Europa-prosjektet (i euro)
Behandlingsprosedyre
Alle søknader vil bli behandlet av administrasjonen i Forskningsrådet.
Administrasjonen fatter endelig vedtak om bevilgning eller avslag.
Forventet svar på søknaden er slutten av januar 2022.
Vi forventer å publisere hvilke søknader som får bevilgning i slutten av januar 2022. For oppdatert tidspunkt og liste over bevilgede søknader, se søknadsresultater her.
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 70 600 000
- Tildelte midler
- Kr 24 200 000
- Mottatte søknader
- 73
- Innvilgede søknader
- 31
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
333042 | Psykologisk institutt, UiO | MoBaBrain: National network for brain development and increased societal impact | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333049 | NORSK INSTITUTT FOR VANNFORSKNING | Digitalisering og presentasjon av informasjon om naturbaserte løsninger for forurenset overvann og veivann i by, og visning av sanntidsdata | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333063 | NTNU FAKULTET FOR NATURVITENSKAP | Enhanced impact of SisAl Pilot in Norway | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333066 | OSLOMET - STORBYUNIVERSITETET | DigiGen | N/A | 30.03.2022 | |
333080 | UNIVERSITETET I SØRØST-NORGE CAMPUS PORSGRUNN | H2Konstabel - Brann og redningsetater håndterer hendelser og ulykker med hydrogen | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333085 | NOFIMA AS | Blockchain Network for the Norwegian Food Industry | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333095 | NORCE Miljø/Klima VESTLAND | AQUACONNECT – Connecting AQUACOSM-plus to Norwegian society | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333112 | STIFTELSEN NANSEN SENTER FOR MILJØ OG FJERNMÅLING | CAPARDUS Extension in Norway | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333115 | Norwegian University of Life Sciences (NMBU) | Making ICT4COP Findings Accessible and Applicable in Norway | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333129 | Arbeidsforskningsinstituttet AFI – OsloMet - storbyuniversitetet | YouCount - Empowering youth and cocreating social innovation and policy-making through development of youth citizen social science in Norway | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333131 | STIFTELSEN RURALIS INSTITUTT FOR RURAL- OG REGIONALFORSKNING | Kunnskap og læring fra AgriLink til aktører i kunnskaps- og innovasjonssystemet i den norske jordbrukssektoren (AKIS) | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333134 | Implementation of pretreatment unit in Norwegian industrial manganese alloy production | SINTEF AS | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333137 | Pre Diagnostics AS | Innføring i Norge av ny blodbasert test for Alzheimers sykdom | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333139 | SINTEF OCEAN AS | Digitale og autonome maritime transportsystemer | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333143 | SMART INNOVATION NORWAY AS | Toolbox for intEgrated multi-vector Energy islands in NOrway (E-NO) | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333147 | Institutt for medisinske basalfag, UiO | Supporting open sharing of FAIR Norwegian neuroscience data via the EBRAINS research infrastructure | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333153 | VIKEN FYLKESKOMMUNE | PentaHelix - bedre klimaplaner | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333162 | Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO | BEYOND BARCODE | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333163 | SINTEF OCEAN AS | Reducing food chain GHG emissions through a Norwegian industry perspective | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333165 | NORSK INSTITUTT FOR VANNFORSKNING | Norwegian Quality Controlled Harmonization Assuring Reproducible Monitoring and assessment of plastic pollution (NORqCHARM) | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333167 | OSLOMET - STORBYUNIVERSITETET SENTER FOR VELFERDS- OG ARBEIDSLIVSFORSKNING - SIFO | Strength2Food FORSTERK | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333178 | Psykologisk institutt | Formidling av funn og verktøy fra OPIOIDREWARD | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333184 | HANDELSHØGSKOLEN VED UIS | Promoting RUNIN (The Role of Universities in Innovation and Regional Development) in Norway | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333197 | NORSK INSTITUTT FOR VANNFORSKNING | PLAST i NOrsk LANDbruk | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333198 | SINTEF AS | Norway benefiting from Ontological Translation Environment | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333204 | NOFIMA AS AVD TROMSØ | FORSTERK-AQUABIOPRO-FIT. Utvidede markedsmuligheter for ingredienser og kosttilskudd basert på norske marine sidestrømmer. | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333210 | SINTEF OCEAN AS | ILIAD SUPPLEMENTARY – Dissemination and outreach to stakeholders with focus on Norwegian SFI, NCE and their industry partners | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333218 | NORCE Teknologi/Energi VESTLAND | Geothermal energy media dissemination building on the H2020 GEMex project | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333223 | MEDSENSIO AS | Enhancing the impact of Pyxy.ai results and applying them to the Norwegian healthcare context | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333224 | SINTEF ENERGI AS | Dissemination of results from FIThydro and adaptation to Norwegian conditions | N/A | N/A | 30.03.2022 |
333225 | SINTEF AS | Autonomous Inspection Hub | N/A | N/A | 30.03.2022 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 04.19 CET