Får tilgang til den beste kompetansen innen trebygg
Støren Treindustri AS utvikler bærekraftige og innovative høye trebygg. - Det er avgjørende med tilgang til forskningsfronten for å utvikle optimale løsninger, sier Rune Johnsen, leder for Støren Treindustri.
Bedriften har fått 6,6 mill. kroner fra ordningen Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) til prosjektet Bærekraftige og innovative trebygg opptil 8 etasjer med bindingsverk.
Lite kunnskap om vanlige høyhus i tre
- Boligbygg i tre begrenser seg i dag ofte til bygg med opptil tre-fire etasjer. Utover dette har det blitt oppført noen signalbygg i tre som går helt opp i 18 etasjer. Disse har skapt stor interesse for bygging med tre, men det har vært lite oppmerksomhet om trebygg med mer vanlige etasjeantall, forklarer Rune Johnsen, administrerende direktør i Støren Treindustri AS.
De ønsker derfor å utvikle løsninger for norske trehus på fem til åtte etasjer. Disse skal tilfredsstille alle tekniske krav og gjøre det mulig å produsere store volum med god lønnsomhet.
- Kort sagt skal vi utvikle bærekraftige og innovative trebygg basert på lokale, kortreiste råvarer med lavt CO2-avtrykk, forklarer Johnsen.
Forskning er avgjørende
- Dette innovasjonsprosjektet gir oss mulighet til å gjennomføre prosjektet og til å involvere regionale og nasjonale FoU-miljøer, i tillegg til intern kompetanse og ressurser. Slik kan vi utvikle løsninger til beste for norsk treindustri og for resten av verdikjeden i skog og tre, fastslår Johnsen.
FoU-partnerne i prosjektet skal, sammen med deltakerbedriftene, samle all tilgjengelig kompetanse innen de ulike fagområdene. De skal også utvikle nye og innovative løsninger for de definerte behovene.
“Kort sagt skal vi utvikle bærekraftige og innovative trebygg basert på lokale, kortreiste råvarer med lavt CO2-avtrykk.
Rune Johnsen
- Innovasjonsmidlene fra Forskningsrådet gir oss tilgang til landets fremste kompetanse innen bygg og trekonstruksjoner. I tillegg får vi mulighet til å se på en helhetlig løsning for denne type bygg, selv om kompleksiteten er stor og at det tar tid å svare på utfordringene våre.
- Vi har knyttet til oss den fremste byggkompetansen fra SINTEF Community i prosjektet og har også dialog og samarbeid også med NTNU og Treteknisk Institutt gjennom vår deltakelse i klyngeprosjektet WoodWorks! Cluster i Midt-Norge, opplyser Johnsen.
- Ta kontakt med Forskningsrådets regionale representant(er) for å få informasjon om hvilke muligheter som finnes for den idéen eller det prosjektet dere ønsker å søke om støtte til. De kan gi god informasjon om prosessen og råd om hva som er viktig for å levere en god søknad, som har mulighet til å komme igjennom et trangt nåløye og ikke minst å etablere direkte kontakt med rådgivere sentralt i Forskningsrådet.
- Vær forberedt på at søknadsprosessen krever en del tid og andre ressurser, men lykkes man så står det et kompetent virkemiddelapparat klare til å hjelpe dere.
Johnsen vil også gjerne oppfordre politikerne til å øremerke midler gjennom Forskningsrådet for prosjekter innen skog og tre.
- Vi tenker da spesielt på prosjekter innen miljøvennlige trebygg, som er en viktig del av løsningen for å oppnå Norges klimamål frem mot både 2030 og 2050, sier han.
- Partnere: SINTEF Community, Veidekke Entreprenør, Kjeldstad Trelast
- Prosjektperiode: 202023
- Søknadstype: Innovasjonsprosjekt i næringslivet
- Tildelt: 6,6 mill. kroner
Les mer i prosjektbanken: Bærekraftige og innovative trebygg opptil 8 etasjer med bindingsverk
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 04.16 CET