Portefølje for velferd og utdanning
Porteføljen dekker velferdssamfunnets sosiale og økonomiske bærekraft. Den skal bidra til et mangfoldig samfunn med høy tillit og begrenset utenforskap, et omstillingsdyktig og inkluderende arbeidsliv og en kompetent befolkning som deltar aktivt i utdanning, arbeid og samfunnsliv. Porteføljen omfatter også migrasjon, medier, kultur, sivilsamfunn og makroøkonomiske utfordringer.
Overordnede planer for Velferd og utdanning
Møtedokumenter 2024
Saksliste og sakspapirer som ikke er undratt offentlighet publiseres før møtene. Møteprotokoll publiseres etter møtene, uten saker unntatt offentlighet og liste over avslåtte søknader.
- Møteprotokoll porteføljestyremøte Velferd og utdanning 5-2024.pdf
- Møteprotokoll porteføljestyremøte Velferd og utdanning 4-2024.pdf
- Vedtaksprotokoll porteføljestyremøte Velferd og utdanning 3-2024.pdf
- Vedtaksprotokoll porteføljestyremøte Velferd og utdanning 2-2024.pdf
- Vedtaksprotokoll porteføljestyremøte Velferd og utdanning 1-2024.pdf
Porteføljestyre for velferd og utdanning
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Velferd og utdanning, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Oddrun Samdal (Leder)
Inger Dyrnes
Torberg Falch
Rune Halvorsen
Kjell Hugvik
Ole Marius Hylland
Anna-Sara Lind
Simen Markussen
Marit Lofnes Mellingen
Torjer A. Olsen
Tine Prøitz
Trine Syvertsen
Henrik Daae Zachrisson
Kontakt
FINNUT-kart
Kunnskapssenter for utdanning på UiS har samarbeidet med Forskningsrådet om å lage en oversikt over alle publikasjonene som er resultat av FINNUT-finansiering. Resultatet er et levende kart der du kan finne fram til aktuell forskning, men også avdekke kunnskapshull.
Inkludering av barn og unge
Ungt utanforskap er ei stor samfunnsutfordring som har store kostnader både for den enkelte og for samfunnet. Forskingsrådet leia ei operativ gruppe som i mars 2024 foreslo organisering og konkrete mål for samfunnsoppdraget frå 2024 og framover.
Aktuelt, Portefølje for velferd og utdanning
- Nyhet
Skal forske på tillit til forsking
- Nyhet
8 millionar euro til forsking for berekraft i praksis
- Nyhet
130 millionar kroner til forsking for å inkludere barn og unge
- Nyhet
120 millionar kroner til norsk fagspråk
- Nyhet
Tre forslag til regjeringen for å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv
- Nyhet
Nytt kunnskapsgrunnlag om inkludering
Prosjekter som har fått støtte i denne porteføljen
- Artikkel
Musikk og lesing for et bedre liv med demens
At musikk kan vekke følelser og minner, vet vi. Forskningsprosjektet HOMESIDE har gitt oss ny kunnskap om hvordan musikk og lesing kan brukes for å skape en bedre hverdag for personer som bor hjemme og som lever med demens.
- Artikkel
Glemt kulturarv vekket til live i Altafjorden
I hjertet av Altafjorden har et forskningsprosjekt vekket en glemt kulturarv til live. Prosjektet "Tilbakeføring av samisk kulturarv – hva skjer lokalt?" har gitt lokalsamfunnet en ny forståelse av egen historie og identitet.
- Artikkel
Kor vart jentebarna av i fortidas Europa?
Sjølv i dag finst det samfunn der kvinner og jenter blir sett på som mindre verdifulle enn menn. Dette fører ofte til diskriminering som ulik lønn for likt arbeid og til vald i heimen. Forskingsprosjektet "Savnede jenter" utforskar kjønnsdiskriminering i Europas historie. Målet er å få på plass tiltak som kan forbetre situasjonen i dagens utviklingsland.
- Artikkel
Styrking av barnevernets samtaler gjennom kunstig intelligens
Med nye AI-drevne avatarer kan vi gi barnevernsansatte bedre verktøy for å trene samtaleferdigheter og engasjere barn i samtaler. Dette kan revolusjonere opplæringen av de ansatte og forbedre livene til utsatte barn.
- Artikkel
Nytt program for digital læring styrker elevers motivasjon
Elever som har brukt U-Say-programmet har vist tendenser til å velge mer krevende realfag og matematikk. Dette er et lovende tegn på at det digitale læringsprogrammet har reell effekt.
- Artikkel
Oslo kommune bruker forskning for å styrke samfunnssikkerheten
Den digitale utviklingen skjer fort, og kunstig intelligens er blitt en del av hverdagen vår. For å sikre at teknologien ikke går forbi oss, kan offentlig sektor bruke forskning, utvikling og kontinuerlig læring.