Forskningsrådets andre ordninger og strategier
Vi har flere ulike ordninger hvor vi investerer i forskning, innovasjon og utvikling. I tillegg er vi sekretariat for flere satsinger og strategiprosesser. Se en oversikt over disse her.
SkatteFUNN
SkatteFUNN er en rettighetsbasert skattefradragsordning. Alle norske bedrifter som jobber med forskning og utvikling (FoU), kan søke om godkjenning og dermed få rett til skattefradrag. Sjekk om du kan søke SkatteFUNN.
Regionale forskningsfond (RFF)
Tilskuddsordningen skal styrke regionenens forskningsevne gjennom tilskudd til forskning og innovasjon og gjennom mobilisering til økt FoU-innsats.
Finansmarkedsfondet
Finansmarkedsfondet finansierer forskning og allmennopplysning som gir bedre kunnskap om hvordan finansmarkedene fungerer og bidrar til økt etisk bevissthet.
Energi21
Energi21 leverer nasjonale strategier for forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av ny klimavennlig energiteknologi. Den har utarbeidet fem strategier, hvorav den siste kom i juni 2022. Strategien eies av Olje- og energidepartementet.
OG21
Olje og Gass strategien var den første 21-strategien, etablert i 2001. Strategien lager rapporter som leses og brukes av alle aktørene i petroleumssektoren. Hovedstrategien blir revidert hvert fjerde eller femte år. Nåværende strategi kom i november 2021. Styret for gruppen er oppnevnt av Olje- og energidepartementet.
Prosess21
Prosess21 gir råd og anbefalinger om hvordan Norge best kan redusere utslipp fra prosessindustrien i 2050 og samtidig legge til rette for at virksomheter i prosessindustrien har bærekraftig vekst. Strategigruppen har levert en rekke ekspertgrupperapporter og innspill til planer. Strategiarbeidet ble initiert av Næringsdepartementet i 2018.
HelseOmsorg21
Helse- og omsorgsdepartementet tok i 2013 initiativ til strategien som skal skape en målrettet og helhetlig innsats for forskning, innovasjon og kommersialisering innenfor helse og omsorg. Strategien ble publisert i 2014 og følges opp av et råd som består av 16 medlemmer fra universitets- og høgskolesektoren, spesialisthelsetjenesten, kommunesektoren, fastleger, instituttsektor, næringsliv, frivillig sektor og fra brukerorganisasjoner.
IEA
IEA Norge formidler hva de ulike programmene i IEAs teknologinettverk arbeider med og hvem i Norge som deltar i disse programmene og ekspertgruppene. Den totale innsatsen i programmene Technology Collaboration Programs (TCP) involverer over 40 land, flere hundre delegater i programmenes styringskomiteer og tusenvis av eksperter som til sammen omsetter for flere hundre millioner kroner årlig.
Maritim21
Maritim21 er ein strategi for forskning, utvikling og innovasjon for den maritime næringen. Gruppa vart oppnemnd våren 2021 og strategien var klar i januar 2022. Strategigruppa for Maritim21 var samansett av representantar frå maritimt næringsliv, akademia, og organisasjonane Norsk Industri, Fiskebåt, LO og UNIO.
Transport21
Transport21 gir strategiske råd og anbefalinger om hvordan transportsektoren kan bruke forskning, utvikling og innovasjon for å skape nye verdier. 17 representanter fra ulike deler av transportsystemet deltok i arbeidet med strategien som var klar i 2019. Samferdselsdepartementet har gitt mandatet.
BarnUnge21
Målet med strategien har vært å skape en målrettet, helhetlig og koordinert innsats for forskning, utvikling og innovasjon for utsatte barn og unge. Arbeidet startet i 2019 og strategien var klar i 2021. Barne- og familiedepartementet har gitt mandatet.
Klima21
Klima21 var et strategisk forum for klimaforskning som skulle legge til rette for at klimapolitikk, forvaltning og handling bygget på forskningsbasert kunnskap. Klima21 var en oppfølging av Klimaforliket i Stortinget i 2008.
Hav21
Havet gir grunnlag for store deler av verdiskapningen i landet som arena og forutsetning for skipsfart, sjømatproduksjon og offshorenæring. Det gir arbeid for kystbefolkningen og sørger for levende lokalsamfunn. Havet må forvaltes og brukes med respekt, omtanke og langsiktighet. Hav21 var et forslag til en marin forsknings- og utviklingsstrategi som ble lagt frem i 2012.