EUs missions er 'målrettede samfunnsoppdrag' du kan ta del i
Europakommisjonen har identifisert fem samfunnsutfordringer som de ønsker konkrete og ambisiøse løsninger på innen 2030. Samfunnsoppdragene gjør at forsknings- og innovasjonspolitikken retter seg enda mer mot det å løse globale samfunnsutfordringer. Ved å knytte forskning og innovasjon tettere til politiske strategier, reguleringer og datatjenester, skal det skapes løsninger raskere enn tidligere.
Fem samfunnsoppdrag frem til 2030
- Tilpasning til klimaendringer inkludert samfunnsendring
- kreft
- sunne hav, kystområder og vassdrag
- klimanøytrale og smarte byer
- jordhelse
Missions går langt utover forskning og innovasjon. Mer statlig styring og bred deltagelse fra alle sektorer på tvers av politikkområder vektlegges. Industri og næringslivsdeltakelse er viktig i EUs samfunnsoppdrag, sammen med innovasjon i offentlig sektor og det regionale perspektivet.
Mer om de ulike samfunnsoppdragene hos EU.
Store muligheter for norske aktører
For norske aktører i alle sektorer er EUs Missions en enestående mulighet til å bidra med spisskompetanse inn i banebrytende internasjonale prosjekter for å løse vår tids største utfordringer.
Prinsippet bak Missions-tankegangen er basert på at porteføljer av prosjekter retter seg mot komplekse problemer som skal løses. Derfor er tett samarbeid blant annet mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge og resten av virkemiddelapparatet i tillegg til direktorater og andre finansieringskilder viktig.
Utlysninger vil bli publisert på EUs funding and tender portal: Funding & tenders (europa.eu)
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 03.11 CET