Norge må øke innsatsen for havet
Vi er nå halvveis i FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Norge har fra start satset på og investert i havforskningstiåret. Mye er oppnådd så langt, men for at Norge skal få full uttelling for investeringene, og ikke minst for at vi skal lykkes med tiåret, må Norge øke innsatsen i siste halvdel.
Av Mette Mila & Siri granum carson
Denne teksten ble for første gang publisert hos forskersonen.no den 7. juni. 2025.
Største globale havforskningsinitiativet noensinne
Med store deler av norske havmiljøer på vei til FNs havkonferanse i Nice er tiden inne for å gå fra ord til handling. Havnasjonen Norge må gå foran og vise vei!
FNs havforskningstiår er det største globale havforskningsinitiativet noensinne: 93 land, over 4.500 institusjoner og mer enn 20.000 personer er involvert. Så langt er tiåret støttet med nesten 1 milliard amerikanske dollar.
Tiåret har lagt til rette for mer inkluderende samarbeid i forskningen og kan vise til tverrsektorielle partnerskap, ungdomsengasjement og integrering av ulike kunnskapssystemer, som tradisjonell kunnskap og urfolkskunnskap sammen med forskningskunnskap.
– Vi har strategiene, vi har målene. Nå må vi gå over i handlingsmodus
Det har frembragt konkrete resultater innenfor blant annet tsunamiberedskap og marin forskningsutdanning, og gitt global synlighet til tiårets visjon og mål.
Alt dette kommer fram i UNESCO sin midveisevaluering av havforskningstiåret globalt. Evalueringen peker også på en rekke utfordringer og uløste problemer. Et solid grunnlag er lagt disse første fem årene.
Nå er tiden inne for å bruke dette grunnlaget til å skape varige endringer og sikre at målene for et rent, rikt og sunt hav nås.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. juli 2025, kl. 04.29 CEST