Inkludering av barn og unge
Ungt utanforskap er ei stor samfunnsutfordring som har store kostnader både for den enkelte og for samfunnet. Forskingsrådet leia ei operativ gruppe som i mars 2024 foreslo organisering og konkrete mål for samfunnsoppdraget frå 2024 og framover.
Forslaga frå operativ gruppe
I rapporten blir tre mål foreslåtte:
- barn og unge opplever å ha god livskvalitet
- barn, unge og familiane deira blir møtte av tenester og tilbod med høg kvalitet
- arbeidsmåtar for inkludering er forbetra gjennom forsking, utvikling og innovasjon
Kva er målet med samfunnsoppdraget?
Målet med samfunnsoppdraget er å redusere talet på unge som står utanfor utdanning, samfunns- og arbeidsliv. Vi treng å jobbe på nye måtar i framtida, på tvers av sektorar, ta i bruk den kunnskapen som allereie finst og initiere til ny kunnskap.
Det er regjeringa som besluttar korleis anbefalingene fra operativ gruppe skal følges opp.
Hva er samfunnsoppdrag (missions)?
Målrettede samfunnsoppdrag eller "missions" handler om store, dristige og målbare satsninger som er rettet mot å løse store samfunnsutfordringer som klima eller utenforskap (NIFU 2022:7).
Samfunnsoppdraget for inkludering av flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv er å forstå som et transformerende samfunnsoppdrag. Det er en kompleks samfunnsutfordring som skal løses, og måloppnåelser vil kreve endrede rammebetingelser av både politisk, regulatorisk, juridisk, organisatorisk og finansiell art (Meld. St. 5 (2022-2023) Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032. Kunnskapsdepartementet:58).
For å lykkes må samfunnsoppdraget ha bred politisk forankring og et langt tidsperspektiv. Samtidig vil det kreve koordinering på tvers av politiske områder, på alle nivåer, for å kunne foreslå løsninger på hvordan samordning og samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer kan bli bedre (jf. mandatet til operativ gruppe).
Kommunal sektor er sentrale tjenesteleverandører for barn, unge og deres familier, og vil være svært sentrale i gjennomføringen sammen med stat, arbeids- og næringsliv og frivillig sektor. FoU-miljøer vil ha viktige roller i å øke kunnskapsnivået om årsaker, hva som virker og hvordan endringene best kan implementeres.
Les om relaterte tema
- Artikkel
Musikk og lesing for et bedre liv med demens
At musikk kan vekke følelser og minner, vet vi. Forskningsprosjektet HOMESIDE har gitt oss ny kunnskap om hvordan musikk og lesing kan brukes for å skape en bedre hverdag for personer som bor hjemme og som lever med demens.
- Artikkel
Meitemark avslører radioaktiv forurensning
Økt global interesse for kjernekraft som et alternativ til fossile brensler, sammen med bekymringer rundt nukleær sikkerhet i konfliktsituasjoner, har gjort forskning på radioaktivitet viktigere enn noensinne.
- Artikkel
Digitalt overforbruk? 67 prosent av nordmenn føler dei er for mykje på nett
I ei tid kor digitale medium er ein uunnværleg del av kvardagen, ser vi også store utfordringar med overdriven bruk av desse. Forskingsprosjektet Digitox har teke tak i problematikken og bidrege til større medvit og meir dialog rundt digital fråkopling i samfunnet.