Hvordan virker Money Follows Cooperation?
Money Follows Cooperation gjør det mulig for norske aktører å motta midler fra utenlandske forskningsråd når de samarbeider med utenlandske prosjektansvarlige.
Gjensidig åpning av nasjonale finansieringsordninger
MFC-avtalene er bilaterale avtaler som gir forskerne i de to landene en gjensidig mulighet til å motta finansiering gjennom partnerlandenes ordinære nasjonale utlysninger. På denne måten kan forskningsfinansierende organisasjoner finansiere prosjekter som delvis gjennomføres i utlandet. MFC-avtalene forenkler finansiering over landegrenser siden modellen ikke krever en ekstraordinær utlysning. Målet med ordningen er å tilrettelegge for samarbeid mellom norske og utenlandske forskere, og å oppnå en forholdsmessig fordeling av forskningsfinansiering mellom partnerlandene.
Nærmere om modellen
Forskere fra Norge kan delta i en søknad i et MFC-partnerland i samarbeid med en hovedsøker fra det aktuelle partnerlandet. Dersom prosjektet får støtte vil det utenlandske forskningsrådet finansiere også de norske forskerne i konsortiet, basert på samarbeidslandets nasjonale regelverk. Tilsvarende kan forskere fra Norge inkludere utenlandske samarbeidspartnere i en søknad i Forskningsrådets ordinære utlysninger. Tildeling av midler skjer etter konkurranse, og prosjektene blir gjennomført i samsvar med Forskningsrådets regler og rutiner.
Ingen endring i Forskningsrådets generelle praksis
Forskningsrådets praksis har lenge vært at våre prosjekter kan dekke kostnadene forbundet med å ha utenlandske forskere med i prosjektet, med veldig få begrensninger. MFC-avtalene innebærer ingen endring i denne praksisen. Forskningsrådet har valgt å inngå bilaterale avtaler med flere land som har en mer restriktiv praksis for på denne måten sikre at åpenheten går begge veier.
Ingen spesifikke bilaterale utlysninger
MFC-modellen har som hovedregel ingen egne bilaterale utlysninger, men åpner for internasjonalt samarbeid gjennom ordinære nasjonale utlysninger. Krav og betingelser vil være avhengig av prosjekttype det søkes midler på. Spørsmål knyttet til Forskningsrådets krav og betingelser kan rettes til kontaktpersoner som er oppgitt i utlysningstekstene.
Forskningsrådet har per i dag inngått MFC-avtaler med følgende forskningsråd:
Money Follows Cooperation-avtalen fra 2019 er med Japan Agency for Science and Technology (JST). På norsk side kan japanske forskere innlemmes i norske søknader og motta finansiering basert på Forskningsrådets retningslinjer for utlysningen. På japansk side kan norske forskere sammen med en prosjektleder fra Japan delta i prosjektsøknader til JST og motta finansiering basert på JSTs rammer og retningslinjer.
Avtalen (pdf) med det nederlandske forskningsrådet NWO ble inngått i 2019.
Se nærmere informasjon på NWOs nettsider.
Avtalen (pdf) med Swiss National Science Foundation (SNSF) ble inngått i 2018. Den gjelder for SNSFs National Co-Investigator Scheme. Denne ordningen har utlysning to ganger i året, 1. april og 1. oktober. Se nærmere informasjon på SNSFs nettsider.
Forskningsrådet har en MFC-avtale med KETEP (Korea Institute of Energy Technology Evaluation and Planning) som gjelder områdene: energieffektivitet, fornybar energi, smartgrid og energilagringssystemer (ESS).
-
På norsk side betyr avtalen at forskningsorganisasjoner i Sør-Korea kan innlemmes i søknader til Forskningsrådet og motta finansiering igjennom f.eks. Forskerprosjekt-utlysningene og utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv. MFC-avtalen med KETEP stipulerer at opptil 40 prosent av budsjettet kan avsettes til den sør-koreanske partneren.
-
På sør-koreansk side innebærer avtalen at KETEP regelmessig åpner utlysninger for samarbeidsprosjekt med norske partnere innen områder som dekkes av avtalen. I forkant av utlysningen gjennomfører de vanligvis en kartlegging av interesse for samarbeid med norske partnere der det er mulig å spille inn korte prosjektskisser. Utlysningene har gjerne korte frister og prosjektene forventes å starte opp i løpet av samme år.
-
MFC-avtalen er inngått med UKRI (UK Research and Innovation), en paraplyorganisasjon for flere forskningsråd i Storbritannia. Følgende er med i avtalen: Arts and Humanities Research Council (AHRC), Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), Economic and Social Research Council (ESRC), Medical Research Council (MRC) og Natural Environment Research Council (NERC).
Avtalen innebærer på norsk side at britiske forskere kan innlemmes i søknader til Forskningsrådet og motta finansiering basert på Forskningsrådets retningslinjer og regelverk. Inntil 50 prosent av budsjettet kan avsettes til den britiske partneren. Forskningsrådet dekker kostnader knyttet til lønn, trygdeutgifter og forskningskostnader.
På britisk side kan norske forskere kan delta i søknader sammen med sine britiske kollegaer i utlysninger til UKRI og få dekket inntil 30 prosent av budsjettet i britiske utlysninger. UKRI dekker kostnader knyttet til lønn og direkte kostnader, ment ikke indirekte kostnader eller overheads.
Søknadskrav til utlysninger fra disse samarbeidspartnerne finnes på deres nettsider.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 01.12 CET